En gang om måneden

Så blev det tid igen, jeg er på tredjedagen, og det er altid den værste dag for mig.

En gang om måneden, hver evig eneste måned, fra vi kvinder er teenagere til vi bliver 45-55 år ca., så bløder vi. Det er virkelig mange år i en kvindes liv, at man hver måned bløder 5-8 dage, det er hårdt og det kan være en smertefuld omgang. Jeg tænker ikke ovenstående, er en overraskelse, det går jeg ihvertfald ikke ud fra, men alligevel er menstruation stadig sådan et “tys tys” emne for nogle mænd og kvinder. Der er folk, som ikke synes, man skal snakke højt om menstruation og sammenligner det med lort (wtf…) det skal ligesom foregå i det private… Og der bliver jeg træt! Så træt. Det er kropsforskrækkelse på højt plan, ligesom der også findes folk, som åbenbart bliver stødt, når en kvinde ammer sit barn offentligt, giver sit lille barn mad. Hvordan kan man blive stødt over det? Jeg forstår det simpelthen ikke.

Min mor og jeg snakkede igår om amning, og at de folk, som har den mening om at amning i det offentlige rum er et no-go, afslører sig selv, de afslører deres måde at se på kvindekroppen. De ser kvindekroppen som noget seksuelt og at bryster er noget, man skal gemme væk. Ja, kvindekroppen kan også være seksuel, men kvindekroppen kan ligesom mandekroppen være mange andre ting end det. Grunden til vi kvinder overhovedet har bryster, er fordi vi skal kunne give vores børn mad, det er samfundet som gennem mange årtier, har gjort bryster til noget seksuelt. Ligesom det er samfundet, der har gjort menstruation til noget ulækkert og som noget, der skal gemmes væk. Der er så mange meninger og holdninger om og til kvindekroppen, det er der slet ikke til mandekroppen, slet ikke på det niveau. Kvindekroppen er virkelig et diskussionsemne, som der bliver skrevet adskillige artikler om.

Min mor skrev igår denne kommentar til en kritisk artikel om offentlig amning:

“Hvis kvinder skal være en del af hele samfundet og ikke bindes til hjemmet mens de ammer, må amning på offentlige steder anerkendes og beskyttes, også når kvinden har brug for at ligge ned ved amningen.
Amning er en af de mest betydningsfulde og meningsfulde handlinger et menneske kan udføre. Behandl ammende kvinder derefter”.

Jeg kan ikke være mere enig – mor du er så klog!

Min mor er uddannet lærer og har altid været et meget reflekteret menneske, som har givet så meget godt videre til mig. Tak mor! Og tak fordi vi altid har kunne snakke om sådanne ting, og at der ikke har været noget “tys tys” over menstruation hjemme hos os, det gør også, at jeg altid har hvilet i min krop.

Jeg skal mødes med min veninde Linnea senere idag, og vi snakker også om alt, så jeg tror, jeg vil tage de her to emner med videre til vores samtale, for det er sådan en vigtig snak. Min veninde Linnea har lært mig meget om feminisme og for et år siden, ville jeg aldrig have skrevet sådan et indlæg her, jeg ville simpelthen ikke turde det, hvilket er vildt nok – de to mest naturlige ting i verden, som vi kvinder gennemgår, turde jeg ikke skrive om for et år tilbage. Det siger alt om samfundets normer og holdninger til det her, så sørgeligt. Men det mod giver både min mor og Linnea mig gennem vores samtaler, så lad os snakke mere og højere om de ting kvindekroppen gennemgår og lad os ikke skamme os over det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *